Hammarby fotboll döms till böter

Hammarby fotboll får böta 80 000 kronor efter skandalmatchen mot Gais på Söderstadion, och för stöket i bortamatchen mot Malmö i slutet av september. Det beslutade Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd idag. Dessutom 25 000 kronor efter oroligheter på läktaren i bortamötet med IFK Göteborg.

Det var när Gais i matchen den 23 september fick straff en bit in i den andra halvleken som några ur publiken försökte storma plan, andra tände bengaliska eldar. Stämningen på Söderstadion blev hotfull och domaren valde att bryta matchen.

Under spelavbrottet tog sig ett antal personer in på hedersläktaren, där de hotade Hammarbys ledning, bland andra Hammarbys vd Michael Andersson.

I dag har alltså Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd meddelat sitt beslut och bakat ihop straffet både för skandalen på Söderstadion och efter stökigheterna i samband med matchen borta mot Malmö stadion den 27 september. Det blir böter för Hammarby på 80 000 kronor.

Dessutom döms Hammarby fotboll till 25 000 kronor i böter efter att supportrar tänd bengaliska eldar på läktaren i bortamötet med IFK Göteborg den 20 september.

Ett skäl till att beloppet inte blir högre, är att det från och med den första oktober finns en policy där diciplinnämnden tar hänsyn om klubben satt in extra åtgärder som fler ordningsvakter,  säger vice ordförande Staffan Anderberg.

"Vid straffmätningen har Disciplinnämnden beaktat att det funnits ett ansenligt antal ordningsvakter som genom en omfattande insats kunde skapa sådan ordning att den avbrutna matchen den 23 september 2009 kunde återupptas", skriver Diciplinnämnden.

Efter skandalen på Söderstadion skrev Hammarbys ledning ett öppet brev där de skrev att den senaste tiden skandaler kan komma att kosta miljoner i böter och i uteblivna intäkter.

En knapp vecka senare avgick Staffan Thorsel som ordförande efter att ha blivit hotad)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".