Allt fler gravida i Stockholm väljer fosterdiagnostik. Foto: Ingvar Karmhed/Svd/Scanpix
Stockholms län

Kritik mot satsning på fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik väljs av allt fler blivande föräldrar i Stockholm, som vi tidigare rapporterat om. Svante Linusson, pappa till en treåriga flicka med Downs syndrom, är kritisk till att Stockholms läns landsting informerar alla gravida om att det finns ett test som kan visa att barnet har Downs syndrom.

– Man informerar om att det finns en risk att ditt barn har en kromosomrubbning och det klart att då blir blivande föräldrar rädda och så vill ha det här testet. Det finns ju så oerhört många andra syndrom och sjukdomar som barn kan ha. Varför har man valt ut just Downs syndrom att göra totaltestning för? undrar Svante Linusson.

Tidigare om gravida ville ta reda på kromosomavvikelser hos barnet så kunde man bara göra fostervattensprov, med risk för missfall. I dag informeras alla i länet om ett riskfritt test för att ta reda på sannolikheten att barnet har till exempel Downs syndrom.

15 procent i Stockholm gjorde fostervattensprover för några år sedan. Den siffran har nu halverats. Men dubbelt så många, 30 procent, gör nu det riskfria testet.

Men folkpartistiska sjukvårdslandstingsrådet, Birgitta Rydberg, tycker inte att sjukvården skrämmer upp föräldrar genom att erbjuda det här testet.

– Olika familjer har olika kapacitet att orka med att det kanske kräver lite mer av en familj. Och jag tycker inte att det är varken jag som politiker, eller en barnmorska, som ska döma eller fatta något beslut, säger hon.

-- De ska få en korrekt information både vad provet innebär, etiska dilemman, men också vilka möjligheter till hjälp som finns att få, säger Birgitta Rydberg.

– Det här svartmålar Downs syndrom, fullständigt i onödan. Och det kommer påverka till exempel min dotters möjlighet att få jobb när hon blir äldre av att alla människor i samhället har fått en väldigt negativ bild av vad Downs syndrom är, alldeles i onödan, säger Svante Linusson.

Men Birgitta Rydberg tycker att det är positivt att det leder till färre riskfyllda fostervattensprover.

– Att vi nu kan slippa göra fostervattensprov på en hel del personer som ändå vill genomgå fosterdiagnostik, det är ju ändå en fördel för mamma och barn, säger Birgitta Rydberg.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".