Stockholm

Rinkeby utarmas tycker boende

Rinkebyborna är upprörda över att stadsdelen utarmas allt mer. Arbetsförmedlingen, försäkringskassan och stadsdelsförvaltningen har på kort tid flyttat från förorten i nordvästra Stockholm. Och nu har staden beslutat att huset som stadsdelsförvaltningen låg i ska rivas.

Luis Abascal, ordförande i företagarföreningen säger att många i Rinkeby upplever att det finns en utarmningspolitik istället för en utvecklingspolitik när det gäller Rinkeby.

– Rinkeby behöver en diskussion, en dialog och en ny näringslivspolitik, säger Luis Abascal.

För ett år sedan flyttade stadsdelsförvaltningen från Rinkeby till Kista.
Hundratals arbetstillfällen och kunder i Rinkebys affärer försvann i samband med flytten.
När förvaltningshuset blev tomt ville företagarföreningen bygga om huset till ett hantverkshus med lokaler för föreningar men nu verkar det som det kommer att rivas istället.

Zeki Zekivural, föreståndare för Vivo i Rinkeby centrum säger att alla har flyttat.

– Det är förjävligt för min del, säger Zeki Zekivural.

Enligt Stockholms stad, som äger huset, är det för dyrt att renovera de gamla kontorslokalerna.Moderaten och ytterstadsborgarrådet i Stockholm, Joakim Larsson, säger att han har svårt att förstå kritiken om dålig dialog med Rinkebyborna.

Han säger att han besöker stadsdelen en gång i veckan för att diskutera med boende och företagare.

– Dialogen är det inget fel på, just stadsbyggnadshuset har haft en del tekniska problem och därför får man tänka om när det gäller den delen, säger Joakim Larsson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".