Försämrad restidsgaranti för SJ-pendlare

SJ:s resegaranti ändras så att förseningen måste vara minst en timme för att man ska få ersättning. Det här berör till exempel de som pendlar mellan Stockholm och Uppsala och som reser med regionaltåg mellan Södertälje och Stockholm. Tidigare har man kunnat få ersättning när tåget varit minst 20 minuter försenat.

– Det tycker jag inte är bra, det kan ju vara en påtryckningsmöjlighet att få det att fungera bättre, säger Kristina Andersson.

Är det stora problem med pendlingstrafiken mellan Stockholm och Uppsala som du upplever det?

– Periodvis, den senaste veckan har jag blivit försenad två gånger.

Sofie Lundqvist, en annan av de Uppsalapendlare som väntar på tåget på Stockholms central tycker inte heller om förändringen.

– Jag tycker att det är dålig service, jag har bott i Knivsta och pendlat väldigt mycket mellan Uppsala och Knivsta och det är jättemycket trafikstörningar där.

Från och med imorgon ändrar SJ reglerna för resgarantin. Det vill säga reglerna för vilka resenärer som ska får ersättning när tågen är försenade.

Den nya restidsgarantin träder i kraft vid tågförseningar över 60 minuter, oavsett sträcka. Resenären får då kontant ersättning istället för som tidigare ett värdebevis som kunde lösas in mot nya biljetter. Orsaken till förändringen är enligt SJ en anpassning till resten av EU:s regler.

Det här betyder att resor på kortare sträckor där restiden är under en timme måste vara extremt mycket försenade att resegarantin ska betalas ut.

Det berör flera som pendlar till och från Stockholm. Till exempel de som reser till och från Uppsala, Västerås och Eskilstuna. Enligt SJ är det få som utnyttjar resgarantin på de här kortare sträckorna.

Men Lars Ekholm från Uppsala brukar använda sig av resegarantin.

--Jag är en av dem som faktiskt använder det där, och när man väl har börjat med det är det enkelt och inom en eller två dagar har man ersättningen.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".