Bussförare som sms:ade får sparken

Den bussförare som under färd skickat sms med sin mobiltelefon får lämna sitt jobb. Ted Stridsberg, personaldirektör på Busslink säger att man har avslutat den provanställning som föraren hade.

– Det är inte lämpligt. Vi sätter säkerheten främst i vårt företag och då är det inte lämpligt att sitta och sms:a på en motorväg. Det fanns inte ens i min världsbild förrän detta hände för två dagar sedan, säger Busslinks personaldirektör Ted Stridsberg.

Ja, efter vår interna utredning fanns inget att diskutera, säger Ted Stridsberg. Förarens provanställning avslutades omedelbart.

Enligt Busslink var orsaken att chauffören inte följde företagets trafiksäkerhetspolicy och inte heller gällande lagstiftning.

Men det är en sanning med modifikation. Idag är det faktiskt inte uttryckligen förbjudet att sms:a, lika lite som det är förbjudet att prata i mobiltelefon under körning, något som uppmärksammades i Radio Stockholm redan i morse.

– Idag har vi inget stöd av lagstiftningen så vi på SL kommer att ta kontakt med alla bussentrepenörer. Vi får lösa detta tillsammans eftersom det inte finns någon lagstiftning, säger Maria Adolfsson, informatör på SL, Storstockholms lokaltrafik.

På den här punkten ligger Sverige märkligt nog på efterkälken. Vägverkets trafikdirektör Claes Tingwall säger till Radio Stockholm att i de flesta länder, som i likhet med Sverige undertecknat den så kallade Wien-konventionen, är det redan idag förbjudet att prata i handhållen mobiltelefon under körning och då givetvis också att sms:a.

Men det gäller inte än så länge i Sverige och ett sånt förbud hade underlättat idag, säger Busslinks personaldirektör Ted Stridsberg.

– Här har vi ju egna regler och policy men vi skulle väldigt gärna ha stöd även från lagstiftningen i det här fallet. Här är vi unika i Europa. Jag tror att det är ett eller två länder som förutom Sverige där det är okey att prata i mobil. Det är ju i nivå med alkoholintag, säger Ted Stridsberg, personaldirektör vid Busslink.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".