Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reklam vid Essingeleden prövas

Vägverket har accepterat att det sätts upp ett antal stora reklamskyltar längs Essingeleden trots att det kan innebära en ökad olycksrisk. Skyltarna är ett försök och sitter nära vägbanan där det tidigare bara funnits ren trafikinformation.

- Jag tror att initialt kommer man att uppmärksamma dom här skyltarna väldigt mycket, säger Lars Sandberg projektledare vid Vägverket.

- Det kan finnas en ökad olycksrisk och det är just det vi ska observera under försöksperioden, säger Lars Sandberg.

Essingeleden är Sveriges mest trafikerade väg med runt 160 000 fordon per dygn. Om det visar sig att skyltarna ökar antalet olyckor så har Vägverket möjlighet att avbryta försöket.

Skyltarna får inte visa rörliga bilder men kan växla mellan olika budskap och att reklamskyltarna tillåts beror på att vägverket vill se hur trafiken påverkas.

- Det här är ett försök för att också skaffa bättre kunskap om hur sådana här skyltar nära vägen påverkar trafikanterna, säger Christer Agerback, vägdirektör i Stockholm.

- Men om det här kan innebära en ökad risk hur harmonierar det med nollvisonen?

- Om vi märker att det här inte är bra för trafiksäkerheten, dvs påverkar alldeles för mycket, kan vi avbryta försöket. Så är avtalet utformat, säger Christer Agerback.

- Är det här optimalt för trafiksäkerheten att tillåta den här typen av reklam?

- Det är det vi bland annat vill se, säger Christer Agerback, vägdirektör i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".