Arbetslösheten i länet fortsätter att öka

Arbetslösheten i länet fortsätter att öka. I september var 44 600 personer inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingarna i länet – det är drygt 18 000 fler än vid samma tidpunkt 2008, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Bland ungdomar under 25 år har arbetslösheten fördubblats på ett år.

Enligt Marie Linell Persson, chef för arbetsmarknadsområde Stockholm, drabbar konjunkturnedgången nu tydligt även Stockholms län – och det hänger samman med att även tjänstenäringarna känner av den ekonomiska krisen.

Antalet lediga platser har minskat med en tredjedel, jämfört med i september i fjol.

Under september månad varslades 2 100 personer i länet om uppsägning. Det är 500 fler än i september i fjol. Varslen inom byggbranschen har ökat kraftigt, och även inom industrin syns en tydlig uppgång bland varslen.

Andelen inskrivna arbetslösa av befolkningen mellan 16-64 år var i september 3,4 procent i länet.

Det är stora skillnader i arbetslösheten bland länets kommuner. Högst är den i Södertälje och Botkyrka, lägst i Danderyd och Ekerö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".