Skillnader i folkhälsa består

Hur vi mår skiljer sig fortfarande kraftigt beroende var i landet vi bor. Visserligen blir svenskarna i genomsnitt betydligt äldre idag än för 100 år sedan, men till jämlik hälsa i hela befolkningen är det fortfarande långt, visar nya folkhälsosiffror.

De senaste hundra åren har medellivslängden i Sverige ökat med 25 år, och risken att dö i hjärtinfarkt har exempelvis minskat med 40 procent under en 20-årsperiod.

Men det finns också fortfarande mörka fläckar på den svenska folkhälsokartan.

För Stockholms län är det framförallt att vi rör oss ganska lite - har en rätt så otrygg miljö, och mår överlag psykiskt sämre än i de flesta andra delar av Sverige. En hög andel som drabbas av luncancer tyder på många som röker, och en påfallande hög andel – i synnerhet välutbildade stockholmare – har det som i statistiken kallas ett riskabelt förhållande till alkohol.

Det här framgår av nya sifrror från SKL, Sveriges kommuner och landsting, Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.

I rapporten har folkhälsan jämförts med hjälp av sammanlagt 21 olika variabler - alltifrån rökning och riskabla alkoholvanor till hur många som drabbas av hjärtinfarkt och hur många tonårsaborter som utförs. Man har också jämfört hur folkhälsan skiljer sig mellan könen, och mellan personer med lång respektive kort utbildning.

Det finns till och med områden där folkhälsan blir sämre.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm ger som exempel att den psykiska ohälsan bland ungdomar förefaller tillta, särskilt bland kvinnor .

Enligt Lars-Erik Holm har visserligen svenskarna blivit friskare överlag, och lever längre - men det fortfarande finns stora sociala skillnader mellan olika grupper i befolkningen - och det är viktigt att arbetet med att förebygga skillnaderna fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".