För dyrt att bygga ut Stadsbiblioteket.
Stockholm

Utbyggnaden av stadsbiblioteket stoppas

Uppdaterad 16:55
Det blir inget av med planerna på att bygga till Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan. Det förslag som vann arkitekttävlingen 2007 har blivit mycket dyrare än beräknat.

– Det som har hänt är att det förslag som vann är betydligt mycket dyrare än det egentligen fick vara. Vi kan inte bygga ett bibliotek som vi inte vet vad det kommer att kosta i slutändan, det är inte rimligt, säger kultur- och idrottsborgarrådet, Madeleine Sjöstedt (FP).

Kostnaderna för att bygga om Stadsbiblioteket är mycket osäkra. För tre år sedan beräknades projektet kosta 885 miljoner kronor, men idag ligger beräkningen på över 1,3 miljarder kronor. Vad det skulle kosta att driva det ombyggda biblioteket finns det inte heller några säkra kalkyler för.

Madeleine Sjöstedt (FP) tycker därför att det är bättre att satsa pengarna på att modernisera flera andra bibliotek i Stockholm, istället för att lägga allt krut på ett enda.

Men Johanna Hansson, chef på Stockholms Stadsbibliotek, är inte särskilt glad över beslutet.

– Det är klart att det är tråkigt för oss som har jobbat med det här länge. Redan idag är det trångt om yta och vi gör vad vi kan för att spränga gränserna och få in så mycket som möjligt i stadsbiblioteket. Vi kommer en bra bit på vägen, men vi skulle kunna komma längre med bra lokaler, säger Johanna Hansson, chef på Stockholms Stadsbibliotek.

Det var för knappt två år sedan som vinnaren utsågs i arkitekttävlingen om utbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund. Förslaget som vann var en vit glasbyggnad som skulle ersätta de tre annex som nu står upp emot Odenplan.

Planerna på att bygga om Stockholms stadsbibliotet fick nyligen kritik från kulturesxperter inom FN-organet Unesco. Experterna ansåg att utbyggnaden skulle förstöra ett viktigt världskulturarv och befarar att tillbyggnaden kommer att överskugga den nuvarande bygganden.

Nu skrotas alltså planerna på en tillbyggnad, det trots att Stockholms skattebetalare redan har betalat stora summor pengar för projektet, i form av studier och förarbeten. Något som kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) beklagar.

– Det har kostat några miljoner och det är tråkigt, men av det skälet är det bättre att man stoppar ju tidigare desto bättre.

Två av de stockholmarna som promenerade förbi stadsbiblioteket under måndagseftermiddagen välkomnar beskedet.

– Jättebra, jag tycker att det är fint som det är, säger Kristina Asp.

– Det är kanske bra, för jag gillade inte förslaget från början, i alla fall den som har vunnit, säger Jarek Wolansky.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".