SOLNA

Felordinering kan leda till skärpta rutiner

Uppdaterad 17:40
Det kan bli tal om skärpta rutiner när det gäller ordineringen av mediciner på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det säger sjukhusledningen sedan ännu ett spädbarn råkat ut för en feldosering. Hade inte föräldrarna upptäckt vad som höll på att hända hade barnet kunnat dö.

– Det är en väldigt tråkig incident, det är en felordination helt enkelt. Paracetamol är ett läkemedel som är känt för att kunna ge svåra skador på levercellerna. Det kan leda till att man inte överlever, säger chefläkare Svante Baehrendz.

Det var i slutet av september som den lilla tre månaders babyn hade genomgått en ögonoperation. Efter operationen skulle hon få smärtstillande och det var då föräldrarna reagerade på att droppflaskan såg alldeles för stor ut för ett så litet barn.

Sjuksköterskan som satte droppet upptäckte inte att babyn ordinerats en tio gånger för hög dos säger chefläkare Svante Baehrendz.

– Det är upp till Socialstyrelsen att utreda frågan nu.

Men borde personalen inte ha reagerat tycker du?

– Kanske. Jag kan inte de närmare omständigheterna och jag vill inte föregå den utredning som Socialstyrelsen ska göra i det här fallet, säger Svante Baehrendz.

Det här är inte första gången som liknande fel inträffat på kliniken. För en knapp vecka sedan var socialstyrelsen klara med sin utredning kring ett uppmärksammat fall där en tre månaders flicka dött och man vid obduktion hittat skyhöga halter av ett narkosmedel. Samma barn hade medan hon levde fått en överdos av saltlösning, något som försämrade hennes tillstånd. Men myndigheten kunde inte hitta att något fel begåtts.

Babyn som fått sina ögon opererade mår bra idag. Men händelsen är Lex Maria-anmäld och sjukhuset väntar nu på Socialstyrelsens utredning.

– Vi måste kanske på något sätt skärpa våra ordinationsrutiner eller något sådant men jag vill inte föregripa Socialstyrelsens beslut i det här fallet, säger Svante Baehrendz, chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Anna Björkman
Anna.Bjorkman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".