Stadsbiblioteket kommer inte att byggas ut.
Stockholm

S-kritik mot bloggande om stadsbibliotek

Oppositionen i Stockholms stadshus är mycket upprörd över det sätt de informerades om att Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan inte kommer att byggas om. Socialdemokraten Roger Mogert oppositionsborgaråd säger att kultur- och idrottsborgarrådet i Stockholm, folkpartisten Madeleine Sjöstedt bloggade bort Stadsbiblioteket.

– Det känns jättekonstigt, det är en investering i staden på runt en miljard som vi redan lagt ner 25 miljoner på och det avslutas med ett blogginlägg, man undrar ju om de ska byta ut bugeten mot att Sten Nordin twittrar, säger Roger Mogert.

Igår meddelade Kultur- och idrottsborgarrådet i Stockholm, Madeleine Sjöstedt (fp), via sin blogg att Stadsbiblioteket inte kommer byggas om.

En konsultrapport visade att bygget skulle bli dyrare än vad som tidigare var beräknat. För tre år sedan beräknades projektet kosta 885 miljoner kronor, men idag ligger beräkningen på över 1300 miljoner kronor.

Roger Mogert är också upprörd över att han inte fått se konsultrapporten så han kan ta ställning till om det är en bra idé att inte bygga om biblioteket.

Men Madeleine Sjöstedt kan inte förstå kritiken.

– Jag har skickat ut ett pressmeddelande om det här men sedan tyckte jag att pressmeddelandet var lite för knapphändigt för den här jättestora frågan, därför skrev jag också ett långt inlägg om hur vi resonerat som en service till medborgarna i Stockholm, det tycker jag nämligen man ska ge dem, en blogg är ju en direkt kommunikation med medborgarna och det kan ju vara att Roger Mogert tycker att det är tråkigt att vi kommunicerar direkt med stockholmarna, säger Madeleine Sjöstedt. 

– Det är ju inte någon dussinfråga, det är den största investeringen vi haft att jobba med, det är ett projekt som har rullat över flera mandatperioder åtminstone sedan 2002 och sedan är det ett blogginlägg, åt sushi till lunch avslutade sedan biblioteket, säger Roger Mogert.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".