Stöd till barn skiljer sig åt

Ett barn som behöver extra stöd i förskolan på grund av en medicinsk diagnos - har olika möjligheter att få stöd beroende på var i länet man bor. Det visar en undersökning som Radio Stockholm har gjort.

Maria Ennefors, vice ordförande i RBU Stockholms Län, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, har själv en son som har en cp-skada. Hon kallar stödet till barnen godtyckligt:

– Jag tror inte att man får samma bedömning, utan det beror väldigt mycket på var man bor. Det skiljer sig mellan kommun och kommun. Det är väldigt varierande. Det tycker jag är dåligt.

Barn som har funktionshinder kan antingen få en egen resursperson på förskolan som är med och hjälper barnet i olika situationer. Eller så kan förskolan välja att ha en mindre barngrupp eller en extra resurspersonal som är med hela barngruppen. Här väljer kommunerna olika. Det finns inga nationella bestämmelser om hur mycket extra stöd ett funktionshindrat barn ska få eller hur det stödet ska se ut.

I många fall är det inte kommunerna utan förskolorna själva som får bestämma hur resurspengar till barnen ska användas. I många fall vet kommunen inte hur resurspengarna används, visar Radio Stockholms undersökning.

Enligt Maria Ennefors kan barn få olika mycket stöd beroende på hur mycket föräldrarna orkar stå på sig.

– Tyvärr är det ju så att de föräldrar som orkar slåss och bråka mest, har kanske lite större möjligheter, om man också är påläst och vet vad man har för rättigheter själv.

Maria Ennefors tycker att det borde finnas riktlinjer som gör att besluten inte kan skilja sig åt så mycket mellan kommunerna.

Men Malin Annergård Pierrou på SKL, Sveriges kommuner och landsting, tycker inte att det vore en bra idé med riktlinjer för kommunerna:

– Att ha riktlinjer i sådana fall, skulle kunna vara hämmande snarare, och försvårande. En och samma lösning kan inte tillämpas i varje fall, utan här krävs en stor flexibilitet för att kunna möta barnets behov.  

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".