Stockholm

Boende informerades inte om brandfara

Brandsäkerheten i tre nybyggda hus i Rågsved är inte tillräcklig och husen får inte användas som bostäder. Det beslutade stadsbyggnadskontoret för snart två veckor sedan men först igår informerades hyresgästerna. Det här upprör Tony som nyligen flyttat in i en tvåa på Bjursätragatan med sin sambo och dotter.

– Ja vi får se om vi får bo kvar här imorgon, det vet vi ju inte. Vi har ju barn i familjen, så det är inte bara att gå ut på gatan och sätta sig och sova, säger hyresgästen Tony.

Hur tycker du att det har skötts då? 

– Det är dåligt. Hyresgästägaren han har inte ens, jag vet inte ens hur han ser ut, han har inte varit här. Det är Hyresgästföreningen som har varit här och informerat, säger Tony.

Problemen med de tre husen har pågått i flera år. Sedan 2007 har Lelånghus AB fått underkänt på flera punkter, men det som slutligen fick Stadsbyggnadskontoret att sätta ner foten var bristerna i brandskyddet. Otäta brandceller gör att om det börjar brinna riskerar hela byggnaden att bli rökfylld.

Ansvaret att informera hyresgästerna om att de inte längre kan bo kvar ligger hos byggherren. Men vd:n Lars Rhodin tycker att det räcker att hyresgästföreningen informerade.

– Hyresgästföreningen ringde oss och berättade at de skulle ha ett möte med hyresgästerna, så i och med det kom ju informationen direkt till dem, säger Lars Rhodin, vd för Lelånghus AB.

Stadsbyggnadskontoret har alltså beslutat att husen inte får användas som bostäder. Men Lars Rhodin hävdar att husen fått okej av besiktigningsmannen.

– Husen är besiktigade och godkända förra veckan, på måndag besiktigades de, säger Lars Rhodin.

Men det förnekar Kjell Sundström på Stadsbyggnadskontoret. Enligt Kjell Sundström, säger besiktningsmannen att det ännu inte finns tillräckligt med underlag för att skriva ett intyg som godkänner byggnaderna.

– För vi ska ha rätt sorts besked va. Tydligt besked som man står för, att nu bedömer vi att kraven är uppfyllda. Då häver vi användningsförbudet omedelbart, säger Kjell Sundström på Stadsbyggnadskontoret.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".