Färre anställda i sjukvården

Uppdaterad 11:30
På ett år, mellan juni 2008 och juni i år, har antalet vårdanställda i Stockholms län minskat med nästan 650 helttidstjänster. Enligt Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska Huddinge, är det ett problem att minskningarna skett genom naturlig avgång eftersom det då har försvunnit mycket erfarenhet.

– Det jag säger är inte det att de som är kvar är sämre, utan vi har blivit dränerade på erfarenhet.

Från början, när det stora sparpaketet på Karolinska presenterades för knappt ett år sen, sades det att uppemot 900 personer skulle får sluta. Något som efterhand mildrades till runt 600 personer. Främst skulle det ske i form av naturlig avgång - alltså att ingen skulle behöva avskedas.

Det här var de flesta glada och nöjda med, inte minst från fackligt håll, berättar Vårdförbundets Marianne Kock. Problemet var att vi inte vad det skulle föra med sig, säger hon.

– Vi har nog inte tänkt så stort, det är nog många fler än jag som har tänkt, å vad skönt vi behövde inte säga upp någon och inte riktigt förstått vad det har inneburit, att naturlig avgång leder till ett kompetensdränage.  

Mellan juni förra året och juni i år har antalet anställda inom den landstingsdrivna verksamheten i Stockholm minskat med totalt nästan 650 tjänster. Det visar en ännu opublicerad sammanställning från Landstingets förvaltning som Radio Stockholm läst.

Och eftersom många jobbar deltid kan det innebära att uppemot 800-900 personer faktiskt lämnat Karolinska. 

I många fall erfarna trotjänare som har gått i pension eller har fått annat jobb utanför landstinget. Enligt Marianne Kock blir följden, minskad erfarenhet och kompetens, färre anställda å ökad stress. Det är också, men ar hon, en möjlig förklaring till allt fler fall av felbehandling och felaktig medicinering.

– Det kan vara så, för erfarenheten gör att du klarar stressen, då sitter det i ryggraden, det man brukar göra, säger Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska Huddinge.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@srs.e

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".