Huddinge

Allvarliga brister vid äldreboende

Det finns allvarliga brister vid äldreboendet Körsbärsgårdens sjukhem i Huddinge kommun, det visar en tillsyn som länsstyrelsen har gjort. Det är fjärde gången Körsbärsgården får allvarlig kritik av länsstyrelsen för att de äldre inte får den vård och omsorg de behöver.

Nu har länsstyrelsen tröttnat och krävt ett möte med ansvarig politiker och tjänstemän.

– Nu kommer vi att träffa representanter för äldreomsorgs-nämnden i Huddinge kommun och för förvaltningen i morgon och vi vill att de då ska beskriva vilka åtgärder de ska vidta för att komma tillrätta med det här, säger socialkonsulent Britt Utstrand, vid länsstyrelsen i Stockholm.

Redan 2004 kritiserade länsstyrelsen äldreboendet för brister i vården och omsorgen av de äldre - och likadant blev det vid inspektionerna 2006, 2007 och nu igen i år. En viss förbättring har skett men det räcker inte på långa vägar, enligt länsstyrel-sen.

Hälften av de äldre på Körsbärsgårdens sjukhem säger att de inte får den vård och omsorg de behöver. Det handlar om allt från basala behov som hjälp med personlig hygien till hjälp att komma ut eller hjälp med andra aktiviter.

Länsstyrelsen konstaterar att personalbemanningen inte räcker till för att ge alla den omsorg och meningsfull vardag som de äldre har rätt till enligt Socialtjänstlagen. Man har heller inte tagit reda på vilken hjälp de gamla behöver och hur den ska utföras.

Det är alltså fjärde gången länsstyrelsen kritiserar äldreboen-det Körsbärsgården och nu ska man ha en träff med ansvariga politiker och tjänstemän. Och från den första januari gäller nya bestämmelser som bland annat gör att man kan hota kommun-er som inte sköter sig med vite, en typ av böter, om inte brist-erna åtgärdas. Något som kommer att underlätta enligt Britt Utstrand:

– När man upprepade gånger kritiserar en verksamhet och det just inte händer så mycket så är det ju bra att mna har dom här möjligheterna att ta till, säger socialkonsulent Britt Utstrand, vid länsstyrelsen i Stockholm.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".