Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Dubbdäck förbjuds på Hornsgatan.
Stockholm

Svårt kontrollera att dubbförbud följs

Efter beslutet igår att införa förbudet mot dubbdäck på Hornsgatan på Södermalm börjar nu de praktiska förberedelserna. Samtidigt säger polisen att de knappast har resurserna att se till att förbudet efterlevs. Men från och med nyår kommer förbudet att gälla, enligt Ulla Hamilton, moderat trafik- miljöborgarråd.

– Vi kommer att sätta upp skyltar vid Hornstull och ungefär vid nerfarten till Söderledstunneln, där det står att man inte får köra med dubbdäck på Hornsgatan, säger Ulla Hamilton, moderat trafik- miljöborgarråd.

Men ibland kanske man bara måste passera Hornsgatan, hur blir det med det?

– Korsa kan man göra.

Men inte svänga in på och köra på?

– Nej.

Men kommer det inte att påverka trafiken på Södermalm, att folk tar andra vägar och att det stoppar igen där?

– Förhoppningsvis innebär detta att stockholmarna förstår att det spelar roll vilken typ av däck man har på bilen, då är det inga problem att köra på Hornsgatan, säger Ulla Hamilton.

Från och med nyår kommer det alltså att vara förbjudet att köra med dubbdäck på Hornsgatan på Södermalm, nu ska bara EU-kommissionen och regeringen ge klartecken, något de väntas göra inom kort.

Men frågan är hur dubbdäcksförbudet ska efterlevas? Ulla Hamilton menar att polisen till exempel kan kontrollera däcken i samband med andra kontroller.

Carl Gustav Wrangel, chef för trafikpolisen i Stockholm säger att polisen knappast kommer att prioritera dubbdäckskontroller.

– Vi har ju rätt mycket annat att syssla med också, vi är en begränsad resurs. Jag kan inte påstå att det kommer så våldsamt högt upp på vår dagordning, därför att det finns mycket annat som också pockar på vår uppmärksamhet, säger Carl Gustav Wrangel.

Det kan bli aktuellt med dubbdäcksförbud på hela Södermalm så småningom och det vore lättare för polisen att hantera och även bättre för bilisterna tycker Carl Gustav Wrangel.

– Det är lite lättare att hantera och jag tror att det är lättare att få en acceptans hos bilister att det är hela zonen. Men visst vi ska göra vad vi kan för att bidra, men helt lätt kommer det inte att bli, säger Carl Gustav Wrangel.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".