Ännu ett spädbarn felmedicinerat

Ännu ett spädbarn har fått felaktig dos läkemedel på Astrid Lindgrens barnsjukhus. I samband med en operation fick en för tidigt född pojke en dubbel dos smärtstillande medel.

Händelesen inträffade i juli när pojken var några månader gammal. Han skulle opereras för ljumskbråck och fick då läkemedlet Ketanest som smärtlindring, skriver TT.  

Pojken fick en dubbelt så hög dos som ordinerats eftersom sköterskan inte ska ha sett den medicinpump som gav pojken medicin eftersom den var dold bakom ett skynke . Medicinen sattes därför in även via en annan kateter.

Enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som utrett händelsen saknas enhetliga rutiner för läkemedelshantering på kliniken och rutinerna för hur en patient överrapporteras mellan avdelningarna är inte acceptabel.

HSAN har inte kunnat utreda anmälan i sak eftersom det inte gått att utreda vilken sjuksköterska som var ansvarig för behandlingen.

Tidigare i veckan blev det känt att en tre månader gammal baby var nära att få en tio gånger för hög dos av smärtstillande läkemedel på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

I september i fjol dog en tre månader gammal flicka på sjukhuset. Vid obduktion fann man skyhöga halter narkosmedel och en läkare häktades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".