stockholms län

Få studier om sexbrott mot handikappade

Ingen vet hur vanligt det är att kvinnor med intellektuella och psykiska handikapp utsätts för sexuella övergrepp. Få undersökningar har gjorts trots flera uppmärksammade fall i länet den senaste tiden. Wiveca Holst, projektledare på "Forum - Kvinnor och funktionshinder", tycker att det är dags att handikapporganisationerna tar tag i frågan.

– Jag tycker att det är viktigt att de går ut och agerar i de här frågorna. De kan inte stoppa huvudet i sanden längre, utan man måste förstå att det finns två kön även i handikapprörelsen, säger Wiveca Holst projektledare på "Forum - Kvinnor och funktionshinder".

Idag finns ingen färsk statistik över hur vanligt sexövergrepp är bland kvinnor med intellektuella och psykiska handikapp. Men att kvinnor med till exempel autism, down syndrom och psykiska sjukdomar är mer utsatta än andra kvinnor råder det inga tvivel om.

En av få studier som gjorts av utredningsinstitutet Handu (Handikappolitiska utredningsinstitutet), visar att tre procent av kvinnor med någon form av funktionshinder har blivit våldtagna eller tvingats till sex med två eller tre män samtidigt. Fem procent tvingades ha sex med en man innan de fyllde 15 år.

– Alltså jag tycker att det är för jäkligt! Det finns förvånansvärt många män som gärna erbjuder sig att ligga med dem, för de här flickorna eller kvinnorna får väl inte så mycket sånt, säger Wiveca Holst.

Så sent som i början av oktober åtalades en 41-årig man från Stockholm misstänkt för att ha sålt en förståndshandikappad kvinna för prostitution i Huddinge. I maj dömdes en 23-årig man från Södertälje för att ha utsatt en svårt schizofrenisjuk kvinna för sexövergrepp, samtidigt som han filmat övergreppen med sin mobilkamera. I fjol dömdes en 44-årig man från norra länet för att ha sålt sin förståndshandikappade 19-åriga fru till över hundra sexköpare.

Men mörkertalet är stort. Många psykiskt sjuka och förståndshandikappade kvinnor förstår helt enkelt inte att det de blivit utsatta för är fel, och många saknar dessutom förmåga att berätta om övergreppen i polisförhör. Det här gör kvinnorna till enkla offer, säger Wiveca Holst.

– Jag tror att de är enklare att hantera. Man behöver liksom inte vara lika brutal för att få dem att göra som man vill. Det går fortare från det att man får tag på en sådan flicka eller kvinna, tills det att man har henne ute på gatan eller var det nu är man säljer henne någonstans. De är så glada och trevliga ändå, som jag hörde någon säga.

Svårigheterna med att ta reda på hur många kvinnor som utsätts för övergrepp är att polisen inte registrerar funktionshinder i sina förhörsprotokoll. Intellektuella funktionshinder är inte alltid uppenbara, och polisen kan inte avgöra vad som räknas som ett intellektuellt eller psykiskt handikapp.

Wiveca Holst hoppas därför att handikapprörelsen själv ska göra egna undersökningar bland sina medlemmar, för utan statistik är det svårt att få myndigheter att reagera. Men till exempel FUB, Föreningen för personer med utvecklingsstörning, finns inga sådana planer.

– Att gå in och titta på exakta siffror, det håller vi inte på med, säger Anna-Lena Krook ordförande på FUB.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".