Små föreningar får överklaga miljöbeslut

Djurgården-Lilla Värtans miljöskyddsförening i Stockholm har vunnit en seger i EU:s domstol idag. Domstolen har beslutat att även små föreningar har rätt att överklaga beslut som rör miljön:

Dagens dom i EU-domstolen ger Djurgården-Lilla Värtans miljöskyddsförening rätt att överklaga bygget av en kraftledningstunnel vid Hjorthagen. Det rapporterar TT.

Bygget satte igång redan 2006. Föreningen tyckte att bygget skulle förstöra stora miljövärden, och överklagade ända upp till Miljööverdomstolen. Ingen instans tog upp ärendet – eftersom de ansåg att föreningen var för liten. I den svenska miljöbalken står det att bara föreningar med minst 2 000 personer har rätt att överklaga.

Då gick föreningen vidare till Högsta domstolen, som in sin tur begärt att EU:s domstol ska klargöra vad det är som gäller. Och beskedet kom alltså idag: Den gräns som Sverige satt för antalet medlemmar, strider mot EG-rätten.

Det betyder att regeringen måste ändra regeln om att bara föreningar med minst 2 000 medlemmar får överklaga miljöbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".