Stockholm

Ledsagarservice kan bli privat

Den kommunala ledsagarservicen i Stockholm kan komma att privatiseras. Staden anser att de tar ut för höga avgifter jämfört med de mindre privata bolag som erbjuder liknande tjänster.

- Osäkerheten inför det här gör att man känner sig rädd, säger 71- åriga Barbro Lindell. Hon är blind och har använt sig av ledsagarservice i många år.

Barbro bor i egen lägenhet på södermalm i Stockholm, trots att hon är helt blind klarar hon det mesta i hemmet på egen hand. Men för att komma ut behöver hon hjälp.

- Ledsagarservice för mig är en livlina och de ger mig också information om nya grejer.

Den kommunala enheten för ledsagarservice i Stockholm har funnits i 35 år och har cirka 140 medarbetare och de är idag störst på marknaden. Varje år anlitar 900 funktionshindrade deras hjälp för att komma ut i samhället och delta i olika kultur- och fritidsaktiviteter. Många av dom som jobbar på ledsagarservice är specialutbildade och det är bland annat för att kunna hålla personalen välutbildad och jobba kvällar och helger som de tar ut en något högre avgift.

Katti Magndahl har jobbat som ledsagare i 20 år och hon är rädd för att hela verksamheten nu bryts sönder och att det är de svagaste som kommer att drabbas.

- Jag tycker att det är fruktansvärt. Den kompetens som ledsagarservice har med sina 35 år på nacken satsar ju på att göra det absolut bästa för brukarna, säger Katti Magndahl.

- Jag har förstått att medarbetare i den kommunala organisationen är bekymrade, men jag tror inte att det finns några skäl för en sådan oro. Det finns redan nu en viss valfrihet på området och vi vill göra den så stor som överhuvudtaget är möjligt, så att människor som har funktionsnedsättningar själva ska få inflytande över vad de ska få för typer av service, säger Ulf Kristersson, moderat ordförande i socialnämnden i Stockholm.

På torsdag om en vecka, den 22 oktober är frågan om eventuell privatisering uppe i socialnämnden i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".