Stockholm/Värmdö

Gängledare misstänks för bombdåd

Ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, OG, har begärts häktad i sin frånvaro misstänkt för att ligga bakom försöken i maj och juni att spränga två män till döds på Södermalm i Stockholm och i Stavsnäs i Värmdö.

Mannen befinner sig i Turkiet där han är medborgare och kommer därför inte att lämnas ut. Men landet är enligt Dagens Nyheter berett att ställa upp med en rättegång.

De två bombdåden genomfördes enligt åklagaren av två häktade unga OG-medlemmar. Något åklagaren tror de gjort på order uppifrån. Ingen människa skadades av bomberna

Den första bomben, på Söder i maj ska, enligt tidningen, ha varit avsedd för en före detta krogägare som OG åtagit sig att driva in en skuld från.

Den andra, i Stavsnäs i juni, ska ha varit riktad mot en dataspecialist som skulle straffas för att han hackat sajter på internet som var kopplade till OG.

Gängledaren har inte varit i Sverige sedan hösten 2006 då han efterlystes för ett brandattentat i Göteborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".