Stockholm

Bråk kring köpestämma i Dalen

Trots att tillräckligt många motsatte sig att köpa sina hyresrätter i området Körsbärsgården i Dalen, i södra Stockholm, genomfördes ändå köpet.

Nejrösterna blev strax innan köpestämman tillräckligt många för att skjuta upp den, några dagar senare hade köpet ändå genomförts och hyresgästen Bength S. Hellberg är missnöjd.

– Det har handlagts mycket dåligt. Det har gått alldeles galet till. Det är en ogiltig köpstämma helt enkelt, säger Bength S. Hellberg.

Det som skulle bli en promenadseger för de som vill köpa sina hyresrätter i Körsbärsgården i Dalens område, visade sig inte bli så enkelt. Bostadsrättsföreningens styrelse trodde att de hade tillräckligt med ja-röster för en ombildning men motståndarna hade talat med sex hyresgäster som ändrat sig och nu sa nej till ett köp.

Köpstämman blev smått kaotisk och sköts upp. Nejsidan räknande med att bli kallade till en ny köpstämma men fick senare veta att köpet hade gått igenom samma helg.

Efter att ha talat med några av de sex hyresgästerna så uppfattade styrelsen att de hade tillräckligt många ja-röster för att driva igenom köpet och gjorde då det.

Bostadsrättsföreningen styrelse menar att de litar på ombildningskonsulten från Bjurfors & Thörner och att allt gått rätt till men tänker ändå kalla till en ny köpstämma, säger ordförande Madeleine Possman.

– Det har inte varit styrelsens mening att på något sätt försöka att lura till oss röster som dom vill påstå. Därför gör vi om det igen. Vi har en majoritet. Det är 67 procent som har röstat ja och därför utlyser vi en ny stämma, säger bostadsrättsföreningens ordförande, Madeleine Possman.

Omvandlingsdiskutionera började 2007 och har delat området för och emot. och sedan dess har det varit dragkamp om de villrådiga. Stig Pahlén har länge bott i området.

– Det har varit dålig stämning faktiskt, sedan de satte igång det här. Och det är synd egentligen att hyresgästerna ska bli osams, säger Stig Pahlén.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista