stockholms län

Mer fokus på genus i vården efterlyses

Vården måste ta större hänsyn till skillnaderna mellan män och kvinnor. Det var utgångspunkten när landstinget idag höll en konferens om genus i vården. Landstingets jämställdhetsstrateg efterlyser större intresse hos manliga vårdanställda för genusfrågor.

– Vi vill ju att män och kvinnor ska få den allra bästa vården och om man inte tar hänsyn till om det är en manlig eller kvinnlig patient framför en, så ger man dålig vård som doktor, för det har stor betydelse för sjukdomsförloppet, behandlingen, rehabiliteringen. Det är därför vi behöver en dag om genus i vården, för att väcka de här tankarna, säger Karin Schenk-Gustafsson, hjärtdoktor och jämställdhetsstrateg på Stockholms läns landsting.

En av våra vanligaste folkhälsosjukdomar är diabetes och den drabbar fler män än kvinnor. Det visar en omfattande studie om diabetes som genomförts under 20 år av forskare vid Karolinska institutet.

Det kommer hela tiden nya resultat av studien, en de är kopplingen mellan stress och diabetes.

– Kvinnor är särskilt känsliga för arbetsstress, alltså att man har höga krav på arbetet och små möjligheter att påverka sin arbetssituation. Medan män däremot är känsliga för sömnlöshet, nedstämdhet och trötthet. Det intressanta är att män som rapporterade detta för tio år sedan, hade alltså ett decennium senare ökad risk för diabetes, säger Claes Göran Östensson, professor i endokrinologi och diabetssjukdomar på Karolinska institutet i Solna.

Även om stressen uttrycker sig på olika sätt när det gäller män och kvinnor blir effekten densamma. Stress höjer blodsockret och om man inte kan sänka det så ökar risken för diabetes.

I landstingssalen var i det närmaste fullsatt idag men bara en handfull av dem som var där var män, något som bekymrar landstingets jämställdhetsstrateg Karin Schenk-Gustafsson.

– Av någon anledning är kvinnorna mer intresserade av det här området, men området berör ju männen minst lika mycket, säger Karin Schenk-Gustafsson, hjärtdoktor och jämställdhetsstrateg på Stockholms läns landsting. 

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".