Stockholm

Vanligare med strider vid ombildningar

I samband med ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm har det uppstått allt mer infekterade strider mellan hyresgäster. Stadshusets politiker överväger därför olika åtgärder, och vid en särskilt infekterad ombildning i Dalen i södra Stockholm planerar Svenska bostäder att skicka en opartisk jurist till nästa köpstämma, så att allt går rätt till.

PO Brogren, presstalesman för Hyresgästföreningen Region Stockholm, tycker att det är bra att stadens politiker överväger en sådan förändring.

– Det är ett jättebra steg i rätt riktning men det kommer naturligtvist väldigt sent men bättre det än inte alls. Så det är ett jättebra steg i rätt riktning och det borde gälla alla stämmor från nu, säger PO Brogren, presstalesman vid Hyresgästföreningen Region Stockholm.

De allra flesta ombildningar inom Stockholms stads hyreshus har gått lugnt till. Sedan 2007 har omkring 350 köpstämmor hållits och där har en majoriteten varit för en ombildning. men enligt Hyresgästföreningen har det varit oenighet och otrivsel vid ett 80-tal av dessa ombildningar.

Turen är nu kommen till fastigheter där det inte längre är självklart för alla hyresgästerna att köpa och ta över sina lägenheter. Och sedan i somras har stämningen blivit mer hätsk med övertramp från båda sidorna.

Vid åtminstone tre tillfällen har köp stoppats då köpstämman inte gått rätt till, säger Joachim Quiding, administrativ direktör vid Stockholms stadshus ab som samlar alla kommunens bostadsbolag.

På måndag ska styrelsen för Stockholms stadshus AB ha möte för att bland annat diskutera åtgärder i framtiden, och då är Svenska bostäders beslut att skicka en opartisk jurist till köpstämman en möjlig väg att gå, säger borgarrådet Joakim Larsson.

– När de är ändå gränsfall här, där det är några enstaka röster fram och tillbaka och där det varit diskutioner om fullmakter, så kan det vara en trygghet att man har en oberoende person och det är det vi ska diskutera även inom koncernledningen, säger Joakim Larsson (m), ytterstads- och bostadsbolagsborgarråd i Stockholm.

– Vi får diskutera om vi ska införa nån generell metod eller om det ska vara vid enstaka fall, det får vi diskutera, säger Joakim Larsson (m).

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".