Stockholm

Stockholmsskolor sätter för höga betyg

Flera Stockholmsskolor sätter för höga betyg mot vad eleverna sedan presterar i gymnasiet och de flesta Stockholmsskolor sätter högre slutbetyg än vad eleverna presterar på de nationella proven i nian. Det visar två nya rapporter från utbildningsförvaltningen, och det tyder på betygsinflation, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

– Det är fler skolor som sätter högre betyg än lägre betyg jämfört med de nationella proven. Och det är naturligtvis ett tecken på betygsinflation, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Sju skolor i Stockholm sätter för höga betyg mot vad eleverna sedan presterar i gymnasiet, det visar en ny rapport från utbildningsförvaltningen, det gäller till exempel Akallaskolan, Husbyskolan och Rinkebyskolan.

Dessutom visar flera rapporter att eleverna oftare får ett högre slutbetyg än vad de presterar på det nationella provet, framförallt i matematik. I vissa skolor gäller det så mycket som 60 procent av eleverna. Framförallt gäller det några friskolor som Europaskolan på Södermalm, Raul Wallenbergs skola i Bromma och Engelska skolan norr.

Det är svårt att säga vad det beror på, men skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) säger att lärarna måste bli bättre på att sätta betyg.

– Ganska många av de lärare som jobbar är inte tillräckligt vana vid detta och därför kan det hända att vi behöver göra extra utbildningsinsatser på de skolorna, säger det folkpartistiska skolborgarrådet Lotta Edholm.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".