stockholm

Kritik mot beslutet för Spårväg City

Den borgerliga majoritetens beslut att att förlänga spårvägen i Stockholm från Norrmalmstorg till Gallerian på Hamngatan är slöseri med skattebetalarnas pengar. Det skriver oppositionspolitikerna Lars Dahlberg och Jan Valeskog (S) på DN Debatt idag.

Prislappen för 250 meter spårväg är 228 miljoner miljoner kronor – pengar de tycker istället borde ha gå till att bygga ut tunnelbanan till Nya Karolinska sjukhuset och det nya området vid Norra station.

Tillsammans med Stockholms handelskammare skriver Lars Dahlberg och Jan Valeskog (S):

"För många trafikuppgifter är spårvägar en utmärkt lösning. På den här platsen fyller det ingen funktion. Det är ett hot mot Stockholms framtid att utbyggnaden av kollektivtrafiken styrs av prestige istället för klok planering och god användning av skattebetalarnas pengar".

Samtidigt visar en rapport från SL att det kostar ungefär lika mycket att bygga ut tunnelbanan till Nya Karolinska och Norra Stationsområdet, som det gör att bygga spårvägstrafik. Däremot skulle det kosta upptill 80 miljoner kronor per år att underhålla spårvägen, mot 25 miljoner för tunnelbanan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".