Blev själv förvånad över tiderna. Arkivfoto: Scanpix.
simning

Två världsrekord för Therse Alshammar

Simmaren Therese Alshammar från Täby knep två världsrekord i världscupen i Durban i Sydafrika igår – först på 100 meter medley, sedan på 50 meter fjäril.

Alshammar vann försöksloppet på 100 meter medley på tiden 58,51 – tre hundradelar snabbare än det gamla rekordet.

Trots det valde hon att avstå från finalen, och istället satsa allt på finalen på 50 meter fjäril. Där krossade Alshammar världsrekordet med 24 hundradelar och satte handen i kaklet på tiden 24,75.

– Jag är väldigt förvånad just nu, säger hon till TT. Jag har inte simmat det så många gånger, det är en ganska ny gren för mig. Det var viktigt att sätta alla detaljer, vändningar och övergångar.

– Jag kunde hålla en bra nivå och var väldigt överraskad och glad när jag kom i mål, säger hon.

Så sent som på fredagen satte Alshammar nytt europarekord på 100 meter fjäril. Efter den första deltävlingen i Durban leder Therese Alshammar världscupen.

Stefan Nystrand vann 50m fritt på 21,19 före hemmastjärnan Roland Schoeman. Sarah Sjöström satte personligt- och svenskt juniorrekord med 53,30 i första tävlingen på 100 meter fritt och slutade trea efter den holländska superduon Dekker och Kromowidjojo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".