Inte fråga om dold beskattning, säger Lundqvist (M).
stockholms län

Nio patientavgifter blir dyrare nästa år

Patientavgifterna inom vården i Stockholms län kommer att höjas nästa år. Det föreslår den borgerliga alliansen i landstinget i sitt budgetförslag, som kommer att presenteras under den kommande veckan. Sammanlagt nio avgifter kommer att bli dyrare. Orsaken är enkel säger landstingsrådet Lars Joakim Lundqvist (M).

– Vi har en ambition att styra patienterna i patientregistret till vad vi kallar rätt vårdnivå, alltså till husläkare dagtid och närakuterna kvällar och helger. Vi har inte fått den utvecklingen vi nog hade trott när vi höjde förra gången, för två år sedan, och detta är då ett steg i riktningen att styra lite starkare, säger landstingsrådet Lars Joakim Lundqvist (M).

Det är en rad patientavgifter som kommer höjas nästa år. Förutom att akutbesök blir 50 kronor dyrare stiger också besöksavgiften på närakut eller till husläkare med 10 kronor, besök hos geriatriker stiger med 10 kronor till 150 kronor, besök hos specialstläkare blir 20 kronor dyrare och kommer kosta 320 kronor.

Sammanlagt är det nio olika avgifter som höjs, medan en enda sänks – recept per telefon kommer bli kostnadsfritt som en följd av avregleringen av apoteken. Idag kostar ett sådant 80 kronor.

Det blir alltså betydligt fler höjningar än sänkningar nästa år, men att det skulle vara fråga om en dold beskattning håller inte Lars Joakim Lundqvist med om.

– Det är ett nollsummespel egentligen. Om du söker en närakut och skulle behöva söka en husläkare akut så tar man inte ut högre avgift än det du har betalat på din närakut. Ambitionen att få fler att gå till närakuten är stark, och det är rätt små höjningar trots allt.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".