Stockholm

Fler klarar sina SFI- studier

Ett ändrat arbetssätt har lett till att fler elever som läser SFI - svenska för invandrare - i Stockholm klarar sina studier. Det var när skolledningen i större utsträckning började individanpassa undervisningen som fler elever blev godkända.

– Många har deltidsjobb, det finns en hel del som har ganska många barn. Det är svårt för en del att komma kontinuerligt till studierna och då måste vi försöka hitta bra lösningar. Jag tror att ju längre tid man väntar med att lära sig svenska ju större motstånd blir det och ju svårare blir det, säger Leif Styrberg enhetschef för SFI i Stockholm.

Varje år läser cirka 7000 elever på SFI i Stockholm. Många har svårt att klara utbildningen och det drar ofta ut på tiden. Men genom att införa flexibelt schema, distanskurser, individuella program och lördagsundervisning har fler elever blivit godkända.

– Både provresultat och betygen ökar. I år har vi hittills ungefär 85 procent av dem som avslutat en kurs på SFI fått betyg och förra året låg vi på 76 procent, säger Leif Styrberg enhetschef för SFI i Stockholm.

Under en rad år har SFI fått kritik för den höga frånvaron och att så många inte fullföljer sina studier. Nu hoppas regeringen kunna ändra det genom en "språkbonus". I ett projekt som inleddes i oktober kan de elever som snabbt lär sig svenska få en bonus på upp till 12 000 kronor. Stockholm, Nacka, Huddinge och Sollentuna, är med bland de totalt 13 kommuner som deltar i projektet.

Chasia, från Pakistan har läst svenska på Åsögymnasiet i snart ett år och hon tror att en språkbonus kan fungera.

– Jag tycker det är bra. Jag träffar många personer på SFI som har varit i Sverige i fem, sex år och de är inte klara med SFI. De kan klara det snabbare om de har en bonus, säger Chasia.

Men Leif Styrberg enhetschef för SFI i Stockholm är mer tveksamt inställd till språkbonusen

– Ja, det blir spännande att se om det verkligen är pengarna som motiverar.

Vad tror du själv?

– Jag vet inte.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".