Stockholm

RÅ vill inte se resning i Rinkebymål

Det finns inga skäl för Högsta Domstolen att bevilja resning i det så kallade Rinkebymordet för snart åtta år sedan. Det skriver Riksåklagaren, RÅ, i ett yttrande.

Det var i somras som advokat Claes Borgström lämnade in en resningsansökan kring mordet på en 19-årig man i tunnelbanan i Rinkeby i februari 2002.

Två män sitter idag i fängelse för inblandning i mordet. En dömd till tio år, den andre till livstid.

Högsta domstolen har flera gånger tidigare avslagit resningsansökningar från de två - men det nya den här gången var att tre nya vittnen berättat att den man som dömts till livstid för dådet överhuvudtaget inte befunnit sig på mordplatsen.

Dessutom ska ett annat vittne ha ändrat de uppgifter han gav i hovrätten. Enligt Claes Borgströms resningsansökan är förklaringen till att vittnena inte trätt fram tidigare dels rädsla, dels ovilja att blanda sig i.

Men trots de nya uppgifterna verkar det inte sannolikt att målet tas upp på nytt.

Riksåklagaren, RÅ, menar nämligen bestämt att det inte finns skäl för Högsta Domstolen att bevilja resning. "Enligt min mening har den dömde inte visat på någon sån omständighet som bör föranleda ny prövning", skriver RÅ i sin inlaga.

Han menar till exempel att de nya vittnena inte är trovärdiga, att deras berättelser innehåller oklarheter och motstridiga uppgifter, och det kan inte uteslutas att de helt enkelt hittar på i syfte att skjuta skulden på nån annan. Vem som i så fall skulle ha skjutit den 19-årige mannen i Rinkeby tunnelbanestation framgår dock inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".