Så här kan det komma att se ut. Skidtunnel i Finland. Foto: Malin Hoelstad /SvD /Scanpix.
STOCKHOLM

Järnvägstunnel kan bli skidtunnel

En gammal järnvägstunnel på Södermalm i Stockholm kan komma att omvandlas till rena drömmen för längskidåkare som vill träna på snö året om. Många planerade skidtunnlar stupar på finansieringen, men Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och idrottsborgarråd tror att det här kan gå vägen.

– Det är ju väldigt kallt i den här tunneln så att idén är att om man kan göra snö därinne går det att göra till mycket lägre energiåtgång än någon annanstans. Så det skulle kunna löna sig här, men det är ju det vi ska undersöka men teorin är att detta skulle fungera, säger Madeleine Sjöstedt.

I en ödslig gammal tågtunnel som börjar vid Eriksdalsbadet och slutar nedanför Södersjukhuset på Södermalm har Stockholms stad funderingar på en skidtunnel för längdskidor. En första  utredning av frågan ska vara klar innan årets slut.

Stockholm är ett av Sveriges största skiddistrikt. Till exempel åker omkring 5 000 stockholmare Wasaloppet, 20 000 om man räknar länet med omnejd, och det handlar om skidåkare som idag åker lång väg för att träna på snö. Jan Hasselgren ordförande för längdkommittén vid Stockholms skidförbund välkomnar en skidtunnel i Stockholm.

– Det är ju framför allt den här årstiden när det är blött och mörkt på kvällarna som det skule vara ett oerhört lyft för hela regionen och då pratar jag för hela Mälardalen, säger Jan Hasselgren.

Stockholm är inte först ut med en skidtunnel. Täby kommuns planer i Ullna har dock saktats ner på grund av den rådande lågkonjukturen och den i Upplands Bro är vilande men i Botkyrka kommun fortsätter planeringen med att söka investerare.

Jan Hasselgren menar att det finns utrymme för tre skidtunnlar, en i söder, en i norr och en i city.

- Jag tror att det finns väldigt goda förutsättningar för att få den löpande verksamheten lönsam, så det är väl en investering god som någon, säger Jan Hasselgren.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".