I Huddinge satsar Sverige-demokraterna på flygblad i stället för förslag.

Få motioner av SD i Stockholms län

Det skrivs mycket få, eller inga motioner alls av Sverigedemokraternas representanter i kommunfullmäktige runt om i länet. Sen valet 2006 har det skrivits ett 30-tal motioner, flertalet av dem i Nykvarn där partiet har ett mandat.

Vid valet 2006 fick Sverigedemokraterna mandat i nio av länets 26 kommuner. Alltså i ungefär var tredje kommun i Stockholms län. I alla de nio kommunerna fick partiet ett eller två mandat.

I flera av kommunerna har partiet inte skrivit några motioner alls under mandatperioden. I det borgerligt styrda Huddinge har partiet skrivit två motioner under perioden. Socialdemokraterna i Huddinge skrev under samma period 25 motioner.

Arnold Boström, som är Sverigedemokraternas länsordförande, sitter i kommunfullmäktige i Huddinge. Han säger att det är meningslöst att skriva motioner.

– I grunden anser jag att lämna motioner i fullmäktige är ett demokratiskt skådespel, det är ytterst sällan som någon motion går igen oavsett vem som lägger den.

Men vad har ni då jobbat med under de här tre åren?

– Vi har delat ut tidningar och flygblad till väljarna och haft trivselkvällar för att få ihop en bra organisation inför kommande val, säger Arnold Boström.

I Haninge handlar fyra av sju motioner från SD om invandrarfrågor. I en av dem kräver partiet en kommunal folkomröstning om kommunen ska ta emot flyktingar.

Den sverigedemokrat som varit aktivast under mandatperioden är Anders Berglund i Nykvarn. Han har skrivit 21 motioner.

Trots att partiet ställer upp i kommunvalen tycker länsordförande Arnold Boström att det traditionella politiska arbetet i kommunerna inte är viktigt för partiet i länet.

– Vi har ju ett problem när det gäller Stockholm, vi ligger ju väldigt långt efter Sydsverige när det gäller stöd för partiet. Så får viktigaste uppgift nu är inte att lägga motioner, utan att se till att starta upp kommunföreningar. Vi tycker att det är betydligt viktigare än delta i det demokratiska skådespelet som vi tycker att kommunfullmäktige är, säger Arnold Boström, Sverigedemokraternas länsordförande.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".