Landstingshuset.

Mer pengar till sjukvården nästa år

Trots oförändrad landstingsskatt och SL-taxor, kommer sjukvården i Stockholms län nästa år få 1.5 miljard mer än tidigare, och även kollektivtrafiken får kraftigt kapitaltillskott. Men patientavgifterna höjs och Stockholm får också ett statligt engångsbidrag på 650 miljoner. Det framgår av den borgliga alliansens budgetförslag som presenterades idag.

Finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter-Swärd vill ändå kalla detta en hoppfull budget:

– Vi tycker ju det är oerhört viktigt från alliansens sida att lägga en stark och bra budget, men som vi också ska kunna gå vidare på i nästa mandatperiod.

Det blir alltså ingen skattesänkning i den borgerliga landstingsbudgeten. Däremot ökar anslagen till sjukvården med 1,5 miljarder. För finansiera det höjs bland annat en del patientavgifter avgifter - att gå till akuten kommer att kosta 50 kronor mer efter nyår och det blir också dyrare att gå till Folktandvården.

Ett område som nu får mer pengar är den hårt kritserade psykvården. Birgitta Rydberg är folkpartistiskt landstingsråd:

– Ja, där kommer ytterligare 117 miljoner kronor att tillföras. Vi kommer att jobba både med utveckling av slutenvårdens innehåll, men också en utökning av vårdbesök i öppenvård. Neuropsykiatrin, ätstörningsvården, kris- och traumacentrum är exempel på verksamheter där vi kommer att satsa ytterligare, säger hon.

Dagens budget innebär också en satsning på de södra länsdelarna. Som Radio Stockholm kunnat berätta blir det en ny närakut för barn vid Huddinge sjukhus.

Vad säger då oppositionen om dagens budget? Trots tillskottet till sjukvården är den kritisk.

– Nej, det är helt otillräckligt. Sjukvården får alldeles för lite resurser. Det är faktiskt så att vi har kris i sjukvården. 650 personer har fått lämna sjukvården under förra åren. Det tillskottet man ger till sjukvården nu kommer inte att leda till att vi klarar av att täcka behoven, det kommer att leda till ökade nedskärningar. Det är alldeles för snålt, säger Ingela Nylund Watz, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".