I Huddinge satsar Sverigedemokraterna hellre på flygblad än att lägga förslag i fullmäktige. Foto: Scanpix.

Sverigedemokraterna satsar i Stockholm

Inför valet nästa år satsar Sverigedemokraterna hårt på att få röster i Stockholm och övriga storstadsregioner. Traditionellt sett har partiet haft svårt att locka till sig röster från stockholmare.

– För oss gäller det att vara ute på gator och torg, att träffa väljarna, att diskutera vår politik, och givetvis försöka nå ut i alla sorters informationskanaler med vad vi verkligen tycker och tänker, säger Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna.

Vid valet 2006 fick partiet drygt 1,6 procent av rösterna i Stockholms stad och 1,9 procent i länet. I hela landet fick partiet 2,9 procent, det vill säga ett betydligt starkare stöd än här i länet.

Anders Sannerstedt som är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet har forskat på Sverigedemokraterna och hur partiets väljare ser ut.

– Partiet är ju starkast i Skåne och Blekinge och det hänger ju säkert samman med att skåningarna har sedan länge haft för vara att gärna och villigt rösta på nya partier. Man har också tidigare haft ett flertal lokala partier som har haft kritik mot invandringspolitiken på sitt program, så man kan säga att marken är lite mer beredd i Skåne.

Hur ser du på partiets möjligheter att lyckas i Stockholm?

– Sverigedemokraterna behöver för att lyckas bygga ut sin organisation i hela landet så mycket som möjligt.

Vid valet 2006 fick Sverigedemokraterna mellan ett och två mandat i nio kommuner i länet. I över hälften av dom har partiet under mandatperioden inte skrivit några motioner alls.

Sverigedemokraternas länsordförande Arnold Boström, som också sitter i kommunfullmäktige i Huddinge, säger att det är just utbygnaden av den politiska organisationen i länet som partiet har prioriterat före att skriva motioner till fullmäktige.

– Vi åker alltså ut till medlemmar som är intresserade runt om i länet och hjälper dem att dela flygblad, tidningar och starta upp organisationer. Så att vi tycker det är betydligt viktigare än att delta i det här demokratiska skådespelet som vi tycker att kommunfullmäktige är, säger han.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Research Lila Karlström
lila.karlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".