Kan ta skada av vibrationer.
Stockholm

Kyrkan oroas för skador vid sprängningar

När sprängningarna för Citybanan blir mer intensiva, oroas Stockholms stift för att föremål och utsmyckningar i flera kyrkor ska ta skada av vibrationerna. Det handlar om känsliga föremål och utsmyckningar i kyrkorna. Stiftet ifrågasätter de gränser som är satta för hur mycket vibrationer som ska tillåtas.

– Allt du ser här i taken, änglar och långa smäckra trumpeter som sticker rakt ut i luften sitter fast. Du kan inte ta ned det eller gömma det under tiden. Skakar det sönder så är det trasigt och det går inte att laga, säger kyrkoherde Åke Norström i Gustav Vasa församling.

Så med dagens riktvärden för tillåtna vibrationer vid spräning skulle det falla ned?

– Ja i alla fall delar. Hela den här mäktiga altaruppsatsen vi har här i Gustav Vasa kyrka, och som är en klenod från 1700- talet, är ju äkta barock, det andra är ju efterhärmningar. Det är gjort i gips och det har vi egna och andras erfarenhet av att det tål i princip ingenting. Man kan inte ens göra rent det, säger Åke Norström.

Det är Stockholms stift som skrivit till Banverket angående byggandet av Citybanan och de mer intensiva sprängningar som kommer ske i samband med det framöver. Fem församlingar berörs av de här sprängningarna, Adolf Fredrik, Domkyrko-, Gustav Vasa, Maria Magdalena. Stiftet anser att de riktvärden som finns enligt Svensk standard för tillåtna vibrationer kring de fem berörda kyrkorna, och som Banverket använt sig av vid sin riskanalys, är för högt satta.

Peter Jonsson är delprojektledare av Citybananbygget och säger så här om kyrkans oro:

– Vi kommer att jobba så att det inte ska hända något. Sedan är det den här osäkerhetsfaktorn; hur nära en risk kan man ligga. Där håller vi på att trimma in varandra, det är självklart så att kyrkan intar en mer försiktig hållning och vi kanske en hållning där vi vill ligga lite högre, säger Peter Jonsson.

Senast vid årsskiftet ska Banverket och Stockholms stift ha kommit överens om hur höga vibrationer som ska tillåtas.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".