Svininfluensa befaras på skolor i länet

Svininfluensan befaras nu ha nått flera skolor i länet. På både Balderskolan i Danderyd och på Nyckelskolan i Södertälje har ett åttiotal elever inte kommit till skolan idag, på grund av att de har influensaliknande syptom. På en av skolorna är svininfluensan konstaterad.

– Jag kan säga att vi har ökat antal barn idag som har blivit sjuka, men jag vet också att några föräldrar troligen behåller sina barn hemma för att inte bli smittade inför höstlovet som vi har nästa vecka, säger Helena Edström, biträdande rektor på Balderskolan i Danderyd.

Antalet skolbänkar som står tomma i Balderskolan i Danderyd har under veckan blivit allt fler. I måndags anmäldes 60 elever sjuka och i morse var det 82 elever som inte kom till skolan. Det är 40 procent av skolans elever.

Helena Edström säger att majoriteten av dom sjuka eleverna har haft ont i halsen, hosta och ont i kroppen - typiska symptom på influensa.

Skolan bad tre föräldrar att ta med sina barn till vårdcentralen för provtagning och ett av svaren har nu visat att det handlar om Svininfluensa. Ytterligare provsvar ska komma under kvällen.

Sedan influensan bröt ut har mycket av arbetet på skolan handlat om information.

– Jag har skrivit ihop ett informationsbrev till våra föräldrar, jag har varit runt till alla klasserna och berättat om situationen och jag har påmint barnen om våra hygienregler.

Även i Södertälje misstänker man ett utbrott av svininfluensa. Det är på Nyckelskolan där ett åttiotal elever är sjuka idag. Även där visar eleverna upp symptom på att vara sjuka i influensan.

Men Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting vill inte säga att influensan nu nått länet på allvar.

– Man kan inte säga det, tycker jag. Jag tycker man kan säga att svininfluensan har varit här ända sedan i maj, men att den nu, efter att ha varit lite lugnare, kanske är på väg uppåt igen.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".