Hospicevård av barn upphandlas

Idag kommer politikerna i Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd besluta om att vården av svårt sjuka och döende barn - så kallad hospicevård - ska läggas ut på anbud.

Idag bedrivs vården av de berörda barnen antingen av Astrid Lindgrens Barnsjukhus eller av Landstingets avancerade hemsjukvård. Båda dessa är emellertid förhindrade att lägga bud på den nya hospice-vården - som alltså blir privatdriven.

Vilken entreprenör som får ansvar för hospicevården för barn vilar dels på kvalitetsaspekter - men även på vad vården ska kosta, något som upprör oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord (V).

Hon säger till Radio Stockholm att det är oetiskt och upprörande att ett privat företag kan få möjlighet att tjäna pengar på vården av svårt sjuka och döende barn.

Kristdemokraternas Pia Lidwall menar dock att landstinget kommer kontrollera att företaget på ett bra sätt utför den vård landstinget betalar för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".