Stockholm

Kritik mot privat hemlöshetscentrum

Stockholm får ett nytt centrum för hemlösa - ett samarbete mellan Stockholms stad och Landstinget. Verksamheten ska drivas i privat regi, men det oroar forskare som hävdar att dagens forskning kring hemlösa - och utbildning av vårdpersonal hotas.

– Jag ser att det kan bli problem för forskningen om en privat vårdgivaren skulle handla upp den här verksamheten, det fodras att man har långvarig erfarenhet av de här frågorna och även kunskap, säger Jan Halldin är läkare i socialmedicin på Karolinska Institutet.

Den nya verksamheten för hemlösa öppnar på kapellgränd på Södermalm i Stockholm nästa sommar. Enligt den borgerliga alliansen i landstinget ska sjukvård, psykvård och beroendevård för hemlösa samlas på ett ställe - och drivas i privat regi.

Men frågan är hur det blir med dagens forskning kring hemlösa - och utbildning av vårdpersonal.

På de vårdenheter i Stockholm som på senare år haft hand om sjukvård för hemlösa , inte minst vårdcentralen Hållpunkten, har också en omfattande medicinsk forskning och utbildning av till exempel distriksläkare kunnat ske. Nu finns en oro för om den forskningen, som varit mycket framgångsrik, kan få fortsätta som hittills, om sjukvård för Stockholms hemlösa blir privat.

Jan Halldin, sedan många år forskare Karolinska Institutets enhet för socialmedicin, ser med oro på planerna på en upphandling.

– Jag tror det blir mycket svårare att hålla ihop forskningen och utbildningen jus på grund av att privata vinstintressen kommer in och det kommer in en ny vårdgivare som kanske inte alls har någon erfarenhet av de här frågorna, säger Jan Halldin.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".