SALEM

Salemmarsch väntas även i år

Främlingsfientliga grupper vill även i år genomföra en demonstration i Salem i början av december och har ansökt om tillstånd för den 12 december. Demonstrationen har hållits årligen sedan år 2000, då en ung skinnskalle misshandlades till döds på platsen.

Det har flera gånger blivit stökigt i Salem i samband med att motdemonstranter försökt stoppa de främlingsfientligas marsch. Kommunen har sedan länge tröttnat på oroligheterna och att kommunen en gång varje år sen år 2000 invaderas av främlingfientliga och motdemonstranter.

Salems kommun har försökt få stopp på demonstrationerna, och motdemonstrationerna, men utan resultat.

I år har den nazistiska Salemfonden ansökt om att få demonstrera den 12 december. Lennart Kalderen, moderat kommunstyrelseordförande säger att kommunen kommer att överklaga alla eventella polistillstånd som ges.

Lennart Kalderen är särskilt upprörd över att de främlingsfientliga tänker lägga marschen under luciahelgen. Han säger att en rad föreningar och privatpersoner planerar en mängd aktiviteter som nu hotas av demonstrationerna.

Kommenen har allstå inte lyckats stoppa marschen tidigare, men just att det är under luciahelgen anser Lennart Kalderen är ett så tungt skäl att det borde kunna leda till at marschen stoppas i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".