Polis tar sig in i byggnaden efter rånet den 23 september.

Ännu oklart om polishelikoptrar

Stockholms polishelikoptrar har fortfarande ingen fast plats att vara uppställda på. Efter det dramatiska rånet mot värdedepån i Västberga hyste polisen hopp om att det skulle öppna dörrar för en permanent lösning, men riktigt så blev det inte.

- Vi hoppades på en respons efter det här och att vi skulle få fart i de här diskutionerna om en fast helikopterplacering i Stockholmsområdet. Vi pratar med många intressenter nu men det här är inga snabba ärenden om man säger så utan det här tar tid, säger Håkan Wall, biträdande chef vid Rikskriminalpolisen.

Värdedepårånet i Västberga satte fokus på det faktum att polisen inte haft en permanent plats på länge för sina helikoptrar i Stockholmsområdet. Rånarna kunde utan större ansträngning sätta helikoptrarna ur spel genom att placera en bombatrapp, utanför den tillfälliga hangaren på Myttinge i Värmdö kommun.

Polisen har varit utan fast plats sedan 2002, då basen på Tullinge brann ner och 2006 blev polishelikoptrarna utslängda från militärbasen Berga.

För polisen är Berga fortfarande intressant och efter rånet återupptog Rikskriminalpolisen och försvaret diskutionerna. Än så länge utan resultat. Bromma flygplats har länge varit ett alternativ men där har det blivit nej.

Just nu finns polisens helikoptrar tillfälligt på Arlanda åtminstone fram till årskiftet.

Men en långsiktig mer realistisk lösningen är Värmdö kommuns långt gågna planer på en stor permanent helikopterbas i Nyvarp för både polis, ambulans och sjöräddning, men efter många överklaganden och en miss i planeringen måste hela processen tas om - vilket minst tar två, tre år till enligt en uppskattning av Värmdö kommun.

Om den tillfälliga basen på Myttinge ska användas igen måste den bli säkrare, säger Håkan Wall.

- Vi gör en översyn av säkerheten så får vi se om det är möjligt att komma tillbaks dit. Uppenbarligen krävs det mer än det vi hade gjort tidigare, säger Håkan Wall.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".