Influensavaccinering.
stockholms län

Konflikt om svininfluensavaccination

Det har uppstått en konflikt mellan företagshälsovården och Stockholms läns landsting kring vaccinationerna mot svininfluensan. Vårdföretagen vill ta betalt av sina kunder för vaccineringen ute på arbetsplatserna, men får inte för landstinget. Flera företag väljer nu att avstå från att vaccinera.

Vårdföretaget Feelgood, som har hand om företagshälsovården på bland annat Skattemyndigheten, Skanska och Swedish match, är ett av de företag som anser att vaccinationerna mot svininfluensan inte går runt ekonomiskt. Därför väljer företaget att bara vaccinera personer som tillhör riskgrupperna.

– Vi kan inte motivera att bedriva en stor förlustverksamhet som det här skulle innebära för oss, säger Feelgoods VD Per Sunnemark.

Landstinget i Stockholms län ger företagshälsovården gratis vaccin och sprutor, och 65 kronor i ersättning för varje vaccination. Att ta ut någon annan ersättning än den man får av landstinget är inte tillåtet.

– Det är väldigt märkligt att landstinget inte bara lägger sig i, utan ska bestämma hur vi ska jobba med våra kunder och inte ta betalt av våra företagskunder. Det är en mycket märklig situation.

Förutom företaget Feelgood med sina 200 000 medlemmar i Stockholms län, har även företaget Previa delvis valt att avstå från att vaccinera sina kunder. Sophiahemmet och flera andra småföretag likaså.

Vad det här får för konsekvenser är oklart, men Per Sunnemark på Feelgood tror att många anställda som inte vaccineras på arbetet utan istället hänvisas till vårdcentralen helt enkelt kommer att strunta i att ta sprutan.

– Jag tror att många kommer nog att avstå därför att man inte vill gå dit och sätta sig i kö, så det är ju företagen i Stockholmsområdet som är de stora förlorarna, säger han.

Men landstinget tror inte att konsekvenserna blir så allvarliga. Idag finns redan flera hundra vårdföretag i länet som erbjuder vaccinet, och att ge högre ersättning än 65 kronor för att öka den siffran har landstinget inga planer på. Det säger Anders Olsson, utredare på häslo- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

– Det är den ersättning som landstingsfullmäktige har beslutat om och det bygger på den ersättning som vi normalt är beredda att betala vid den årliga influensan, säger han.

Men hur ser du på att vissa företag drar sig ur?

– Jag tycker att det är tråkigt att inte alla vill vara med, men det är den bedömningen de gör och jag ska inte ifrågasätta den. Men vi betalar 65 kronor och har över 500 företag som är beredda att ställa upp för den ersättningen. Jag vet också att det finns andra vårdgivare som gärna kommer ut och vaccinerar på de här arbetsplatserna.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".