Derby i superettan mellan Assyriska och Syrianska tidigare i år.
FOTBOLL

Fotbollshelg med viktiga avgöranden

Den kommande helgen blir spännande för fotbollsfansen i länet. Sista omgången spelas i superettan, där Assyriska och Syrianska kämpar om kvalplatsen till allsvenskan. I allvenskan spelas samtidigt en rad "måste"-matcher för Stockholmslagen. AIK kan redan ikväll få hjälp i guldstriden.

IFK Göteborg möter ikväll Brommapojkarna på Grimsta IP. Brommapojkarna skulle kunna hjälpa AIK i guldstriden genom att vinna över Göteborg. Förhoppningsvis avgörs matchen på planen men den räknas som en högriskmatch av polisen eftersom många av AIK:s fans väntas komma till Grimsta IP för att heja på Brommapojkarna.

Djurgården ligger just nu sist i allsvenskan och spelar imorgon mot Örgryte. En "måste"-match för Djurgården, som behöver vinna om hoppet att hålla sig kvar i allvenskan ska leva kvar.

På söndag är det sedan dags för ett glödhett derby då Hammarby och AIK möter varandra - Hammarby kämpar i botten för att hålla sig kvar i allsvenskan och AIK siktar på guld.

Allsvenskans slutliga upplösning dröjer några omgångar till, men superettans sista omgång spelas däremot i helgen. Då ska det avgöras om Assyriska eller Syrianska tar kvalplatsen till allsvenskan - eller blir det kanske Sundsvall? Fördel just nu för Assyriska, som bara behöver ta en poäng borta mot Jönköping för att säkra kvalplatsen.

– Det är sista matchen och det står mycket på spel, så det är jättetufft så klart, men vi är inne i en bra trend och vi känner att vi gör mål och vi vinner matcher och så vidare, så att jag hoppas och tror att vi ska kunna ro det här i land. Fördelen med det är en klar fördel så klart, säger Assyriskas tränare Conny Karlsson.

I botten av superettan behöver Väsby United en seger mot Qviding för att vara helt säkra på att undvika kval. Vasalund kämpar för nytt kontrakt, men en trepoängare mot Trollhättan imorgon räcker inte. Vasalund behöver också hjälp av resultat i andra matcher. Vasalunds tränare Per-åke Svärd är ändå hoppfull.

– Jag tror ju att det kommer att räcka med en seger för oss.

Du är ganska positiv ändå?

– Ja, jättepositiv.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".