Influensavaccinering.

Svårt ta in nya vårdbolag för vaccinering

Att låta andra vårdföretag än företagshälsovården sköta svininfluensevaccineringen på statliga bolag och myndigheter är ett brott mot mot lagen om offentlig upphandling. 2500 anställda på Skatteverket i Stockholm kommer därför att själva få ta ansvar för sin vaccinering, säger verkets personaldirektör Elisabeth Bjar.

– Sättet att få vaccinationen utförd måste ske genom vården, alltså landstingsvården, vårdcentraler och så vidare. Det är ju det som gör att vi tycker att det här är himla bekymmersamt, och vi hade ju hoppats på att få en smidigare lösning genom företagshälsovården, i det här fallet Feelgood, till våra lokaler, säger Elisabeth Bjar.

I Stockholmsnytt har vi rapporterat om att företagshälsovårdföretaget Feelgood och Stockholms läns landsting är oense om ersättningen för vaccinationerna. Ersättningen på 65 kronor per spruta vaccin täcker inte våra kostnader, hävdade Feelgood, som därför bestämt sig för att inte delta i vaccineringsarbetet. En åtgärd som kommer beröra flera hundra tusen anställda i företag som har kontrakt med Feelgood.

Men Anders Olsson, utredare på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning låter sig inte bekymras. Så har har han tidigare sagt till Radio Stockholm:

– Vi har väldigt många företag som är beredda att vaccinera, och jag vet också att det finns andra vårdgivare som gärna kommer ut och vaccinerar på de här arbetsplatserna.

Men det har nu visat sig vara felaktigt. Att ta in ett annat bolag vore att klart lagbrott, säger Skatteverkets personaldirektör Elisbath Bjar.

– Ja, om vi hade bara rakt av sagt att nu skickar vi våra medarbetare någon annanstans. Det måste föregås av en upphandling.

Det här får nu följder. Lagen gäller alla offentliga företag med sammanlagt många tusen anställda bara i Stockholm, och Elisabeth Bjar ger ett par exempel bland många:

– Titta bara på regeringskansliet så är de kanske närmare 4 000. Skatteverket i Stockholm är väl åtminstone 2 500, kanske mera just nu.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".