Åklagare Jakob Holmberg vid slutpläderingarna.
Stockholm

Domar för Sturebymordet väntas idag

Uppdaterad 14:59
Idag väntas domarna mot de båda tonåringar som åtalats och funnits ansvariga för en 15-årig flickas död i Stureby i södra Stockholm i somras. Rättegången återupptas idag efter en månads uppehåll. Den åtalade pojken och flickan har båda genomgått rättspsykiatrisk undersökning.

Tingsrätten anser att pojken är skyldig till mord och flickan till anstiftan till mord.
Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider ingen av dem av någon allvarlig psyksisk störning, påföljden kan därför bara bli sluten ungdomsvård.

Åklagaren har redan sagt att han vill att de båda ska dömas till fyra års sluten ungdomsvård.

Vid halvtre-tiden på eftermiddagen avslutades förhandlingarna i Södertörns tingsrätt. Då hade rätten gått igenom resultatet av de rättspsykiatriska undersökningar som de misstänkta ungdomarna genomgått.

Åklagaren stod efter det fast vid att båda bör dömas till fyra års sluten ungdomsvård, men pojkens advokat Claes Borgström anser att straffvärdet måste bli lägre, mellan ett och ett halvt och två års fängelse. Även flickans advokat Jan Karlsson sa inför rätten att han anser att två års sluten ungdomsvård är maxstraff för hans klient.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".