stockholm

Föräldrar åtalas för grov fridskränkning

Tre barn i Stockholmstrakten misstänks under flera år ha blivit misshandlade av sina föräldrar med bland annat skohorn. Det handlar om ett förskolebarn och två barn i lågstadieåldern. Föräldrarna har nu åtalats för grov fridskränkning.

– Som det framgått av stämningsansökan så är det ju bland annat ett skohorn som använts. Sedan finns det även andra tillfällen då de ska ha stuckit barnen med en gaffel under en måltid, säger åklagare Pontus Klang.

Hur har uppgifterna framkommit?

– Ja, det är ju via skolan då så att säga där barnen har gått. Skolan har via socialen rapporterat enligt sin skyldighet, och sedan har ju socialen polisanmält detta, säger han.

Polisanmälan gjordes tidigare i år sedan ett av barnen berättat om den hårda behandlingen för en skolkurator. Övergreppen mot de tre barnen ska ha pågått mellan 2005 och 2009, men föräldararna nekar och förklarar det hela med att barnen slagit sig under idrottsträning.

Familjen är nu placerad i ett boende med övervakning.

Göran Harnesk, generalsekreterare för BRIS, säger att anmälningarna om barnmisshandel har ökat den senaste tiden.

– Man blir beklämd av att barn far illa och att man beskriver att det har skett under en längre tid. Många säger ju att folk har blivit mer benägna att anmäla, och låt oss hoppas att det är det. Men det kan också vara så att det är så att barn och ungdomar far mer illa idag än vad de gjorde tidigare och det är en hemsk tanke, säger Göran Harnesk.

– Det man ska komma ihåg är att barn är oerhört lojala mot sina föräldrar så det är svårt att hitta vägar igenom där barnet själv är beredd att ta ett steg som innebär att mamma eller pappa kommer i kläm, säger Göran Harnesk.

Lotta Brommé
lotta.bromme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".