haninge

Svårt med hygienen för soldater på Berga

Slitna kängor och för få uniformer riskerar att äventyrar soldaternas hälsa och leda till för dålig utbildning på utbildningen. Det framgår av en rapport från Amfibieregementet på Berga i Haninge kommun, till Försvarsmaktens högkvarter.

Soldaterna vid Amfibieregementet AMF1 på Berga får inte den utrustning de behöver för att fullgöra sin utbildning. Det är framförallt brist på uniformer och trasiga kängor som är problemet, säger kapten Bengt Nitz vid regementstaben.

– Vårat förband rör sig mycket på fötterna. Vi går mer än de flesta andra förbands, så det är ju svårt att göra det utan kängor. Om man ska ha förmågan att gå långt så måste man öva på det, säger kapten Bengt Nitz.

De värnpliktiga på AMF1 har stora problem med utrustningen, eller snarare brist på utrustning. Förutom skor av dålig kvalité, och som inte ersätts i den takt som är önskvärt, får soldaterna inte tillräckligt med uniformer och andra kläder för att kunna byta om till rena och torra.

Det här gör att en kompanichef befarar att problemen med svinkoppor kommer att bli mycket värre än tidigare år. Han uppmanar därför soldaterna att ta hem och tvätta sina uniformer.

Det är också brist på bland annat mörkerutrustning och vapenmaterial, och sammantaget gör bristerna att AMF1 riskerar att inte klara av att utbilda soldaterna, säger Bengt Nitz.

– Alla utbildningsmål för soldaten kanske inte kan uppnås om vi inte har all utrustning som behövs för att genomföra utbildningen, utan vi tvingas ställa in en del verksamhet.

Bengt Nitz har nu sammanställt en rapport med synpunkter från kompanichefer och förtroendemän på AMF1 och skickat den till Försvarets högkvarter.

– Vi har ju fått styrningar från högkvarteret vad vi ska uppnå och det är ju normal militär kutym att uppnår man inte de mål man har fått så ska man så snart som möjligt anmäla det. Att det här och det här klarar vi inte av. Och det är det jag har gjort, säger kapten Bengt Nitz.

Torgny Henrysson, avdelningschef på produktionsledningens logistikavdelning, säger att det här är frågor som normalt löses direkt mellan förband och förråd, men att de efter den här rapporten kommer att ta en dialog med AMF1 för att reda ut problemen.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".