Pojkens advokat Claes Borgström.
STOCKHOLM

Ett år och åtta månader för Sturebymord

Uppdaterad 17:38
En 16-årig pojke och en jämnårig flicka döms båda till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård för mordet på en 15-årig flicka i Stureby i södra Stockholm i somras. Pojken döms för mord och flickan för anstiftan till mord.

Enligt tingsrätten var de båda tonåringarna lika delaktiga i den 15-åriga flickans död. Rätten är också tydlig i att den anser att handlingen är att bedöma som mord och inte dråp, vilket är det brott som den 16-åriga pojken medgett.

Vid bedömningen av vilket straff ungdomarna ska ha har domstolen tagit hänsyn till olika förmildrande omständigheter. När det gäller pojken anses hans bristande omdöme och flickvännens starka inflytande ha bidragit.

Ungdomarnas advokater, Claes Borgström och Jan Karlsson, säger till Radio Stockholm att de inte har några synpunkter på strafflängden, men flickans advokat Jan Karlsson poängterar att flickan hela tiden nekat till brott.

Kammaråklagare Jakob Holmberg, som yrkat på fyra års sluten ungdomsvård, säger att han nu ska fundera på om han ska överklaga domen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".