Haninge

Lugna Gatan har gett lugn i Jordbro

Enligt undersökningar som Haninge kommun har gjort upplever både polis, affärsinnehavare och de som bor i kommundelen Jordbro att det blivit lugnare i området. Mycket tack vare Fryshusets Lugna Gatan, som kommunen samarbetar med.

– De flesta som vi har rekryterat har haft lite strulig bakgrund, men idag är de förebilder. De försöker så gott de kan. Nu är de 15-16 år, att ha så jobbigt i så många år, och sedan ändå vända på ett år och bli förebilder, det är underbart, säger Hamid Ahadpour, som jobbar på Lugna Gatan.

För drygt ett år sedan fick Jordbro i Haninge kommun sina första Lugna Gatan-juniorer. Idag har ett sextiotal ungdomar mellan 14 och 18 år under tre månader fått utbildning i bland annat etik och moral, konflikthantering och lag och Rätt.

På Lundaskolan i Jordbro hade man tidigare problem. Bland annat med att elever tvingades betala pengar till andra barn för att slippa stryk eller trakasserier. Pia Nesi som är rektor på skolan tycker det blivit lugnare på skolan.

– Kommunen har sett till att flera olika instanser har samarbetat, polisen, de sociala myndigheterna och vi har fått ett bra samarbete med föräldrarna. Det är väl bra om Lugna Gatan fortsätter på det goda samarbete som har varit, säger Pia Nesi, rektor på Lundaskolan.

Enligt kommunen tycker även polisen och affärsinnehavare att det blivit tryggare Jordbro. Därför har Lugna Gatan anlitats av flera skolor i kommunen. Det handlar om en skola i Västerhaninge och två skolor i Handen.

När det gäller Lundaskolan i Jordbro tycker åttaåriga Engla Slottersjö att det har blivit en bra skola.

– För man har många vänner, säger Engla Slottersjö.

– Vi är bra, säger Tina Basta.

Kan det vara bråkigt och så också?

– Ibland, men det löser sig alltid, säger Tina Basta.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".