Opposition vill se höjd skatt i Stockholm

Oppositionen i Stockholms stad är enig om flera frågor inför nästa år - dit hör bland annat höjd skatt och satsningar på skolan när de tre partierna idag presenterade sina skuggbudgetar. Men det finns också frågor där oppositionen har svårt att enas.

För att oppositionen ska kunna återta makten i Stockholms stad i nästa års val så gäller det att kunna visa enighet, något som inneburit flera kompromisser för partierna. Miljöpartiet har till exempel fått acceptera en högre skattehöjning än vad oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (MP) föredragit.

– För att få den här helheten, de här hörnstenarna i den här budgeten, så har vi accepterat skattehöjningen med 60 öre. Det är en kompromiss mellan de tre politiska partiernas viljor, säger hon.

Om du skulle lägga fram en helt egen budget, vad skulle skattehöjningen ha blivit då?

– 45 öre.

Men det blir alltså en skattehöjning med 60 öre om oppositionen vinner valet i Stockholm. Det här ger ökade inkomster till staden på runt en miljard kronor. Partierna vill satsa pengarna på jobb och utbildning. Ungefär hälften ska användas i skola och barnomsorg.

– Det kommer att märkas i form av att det skulle kunna ha varit mer personal om vi hade styrt, både i förskolan, men också fler lärare och andra vuxna i skolan. Vi hade fokuserat på kvalitén i skolan och sett till att ungarna får med sig den kunskap som de har rätt till och som de också behöver för att klara sig sen i yrkeslivet. Vi vill satsa på kunskap och halvera andelen icke godkänt till att börja med i grunskolan, säger oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S).

Inte oväntat är den styrande majortieten njugg i sin bedömning av oppositionsbudgeten - Sten Nordin är moderat finasborgarråd

– Jag tycker att man sysslar mer med överbud på nästan alla verksamheter, jag ser inget fokus i deras budgetförslag utöver skattehöjningen.

Men även du medger att det är en ekonomiskt kärv period för staden, löser då inte en skattehöjning en del av det problemet?

– Nej, jag tycker inte det. Man ska i det längsta undvika skattehöjning.

Även om det nu finns en samsyn inom oppositionen i flera frågor så finns problem i samarbetet då det finns skilda uppfattningar i för partierna principiellt viktiga frågor. En gäller Förbifart Stockholm där socialdemokraterna säger ja - medan bygget är otänkbart för övriga oppositionspartier - Ann Magret Liv vänsterpartiet…

– Förbifarten är vi fullständigt emot i Stockholms stad, säger hon.

Kommer ni under några omständigheter kunna acceptera att förbifarten byggs?

– Vänsterpartiet i Stockholms stad kommer aldrig att göra det.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".