Tyresö

Tyresö satsar på skolan i budgeten

Skolan står i fokus när Tyresö kommun nu ska fatta beslut om budgeten för nästa år. Både den borgerliga majoriteten och socialdemokraterna vill prioritera skolan men hur det ska gå till råder det delade meningar om.

- De två senaste åren har vi ju lagt på pengar till skolan utöver den här kostnadsuppräkningen, det har vi inte utrymme för i år men dom får alltså den kostnadsuppräkning de behöver så att de kan fortsätt driva verksamheten utan att behöva säga upp personal eller minska antalet lärare, säger kommunalrådet (M) Berit Assarsson.

Den borgerliga alliansen vill ge skolorna i Tyresö 15 miljoner extra som ska täcka lärares löneökningar och prisökningar - men eftersom det blir allt färre elever i grundskolan måste antalet lärare anpassas efter det och minska anser alliansen.

Tyresö kommun ligger i bottenlistan över lärartäthet bland Sveriges kommuner och därför borde man istället behålla antalet lärare, menar oppositionsrådet socialdemokraten Martin Nilsson.

- Då borde man ju använda tillfället när det är minskade elevkullar att också förstärka lärartätheten. Det som har hänt under de här åren är ju att man har sagt i budgetsammanhang att man ska satsa på skolan men sedan när man väl ser på slutet av året så har inte ens lärartätheten ökat, säger oppositionsrådet (S), Martin Nilsson.

i Tyresö centrum äter tioårige Fred Moberg och hans mamma Ros-Mari en gemensam höstlovslunch. de är nöjda med skolan.

- Den är bra och rolig. Vi gör mycket roliga saker på raster och sånt, säger Fred Moberg.

- Jag har turen att min son går i en skola som fungerar jättebra med bra lärare. Men det vi har märkt är att dom dragit ner tjänster, rättare sagt inte tillsatt tjänster när det försvunnit lärare och förskollärare. Så antalet vuxna har minskat succesivt under åren som mina barn har gått på skola, säger Ros-Mari Moberg.

I kväll ska kommunstyrelsen i Tyresö diskutera budgeten på 2 miljarder kronor.Och tack vare de extra pengarna från regeringen planeras inga större nedskärningarna nästa år eller skattehöjningar. 2011 ser däremot att bli ett tuffare år - om inte regeringen skjuter till mer pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".